Screencast-O-Matic, wat houdt deze handige tool in en wat zijn de voordelen voor jouw online  programma? Met de foto en video creatie tool van Screencast-O-Matic kun je eenvoudig  schermfoto’s en –video’s maken. Hoe Screencast-O-Matic werkt en welke voordelen het jou als  ondernemer kan opleveren vertel ik je in deze blog. 

Wat zijn de voordelen van Screencast-O-Matic?

Screencast-O-Matic heeft diverse voordelen te bieden: 

  • De tool werkt als een browserextensie zodat iedereen het kan gebruiken, ongeacht op wat  voor een computer (bijvoorbeeld Windows of Mac). Daarnaast is Screencast-O-Matic ook te  downloaden waardoor de tool ook zonder internetverbinding te gebruiken is.
  • De tool is erg eenvoudig in gebruik en er zijn op internet diverse Nederlandstalige  handleidingen te vinden. 
  • Er kan zowel beeld als audio opgenomen worden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in een video  uitleggen hoe je een account aanmaakt bij een online programma, hoe het online  programma werkt of bijvoorbeeld, wanneer een programma wat ingewikkelder in elkaar zit,  een online presentatie van commentaar (audio) voorzien.
  • De schermopnames zijn via een code te embedden (insluiten om de video op een andere  pagina te kunnen plaatsen) en online te delen. 
  • Het maken van een schermopname is een eenmalige investering waar later vaker gebruik  van kan worden gemaakt. Hierdoor kunnen gebruikers de video’s later nog eens terugkijken  indien gewenst. 
  • Een basisaccount is gratis maar voor extra opties zoals meer opnametijd, opnemen zonder  watermerk, publiceren, monteren en zoomfuncties is een upgrade van het account vereist.  

Hoe werkt Screencast-O-Matic?

Volg onderstaand stappenplan om te beginnen met Screencast-O-Matic.  

Stap 1. Ga naar https://screencast-o-matic.com/home, klik rechts bovenin op Sign Up en volg de  vervolgstappen om een account aan te maken. 

Stap 2. Zodra je een account hebt aangemaakt en ingelogd bent, krijg je het onderstaande scherm te  zien. Vanaf dit punt ben je nog maar twee stappen verwijderd van het maken van jouw eerste  schermfoto of schermopname. Rechts boven in beeld zie je namelijk zowel een icoontje van een  fotocamera als een videocamera. Door hierop te klikken wordt het programma: WebLaunchRecorder gedownload waardoor je gemakkelijk direct een schermfoto of schermopname kunt maken.

Screencast-O-Matic - stap 1

3. Bij het maken van een schermfoto klik je op de fotocamera waarna er twee meldingen in beeld  verschijnen Recorder Launched! Onder in beeld en Ready to take a screenshot? Rechts boven in  beeld. Klik op Ready, selecteer wat jij wilt vastleggen en klaar!

Screencast-O-Matic - stap 2

4. Bij het maken van een schermfoto krijg je het onderstaande scherm te zien. Zoals je linksboven in  beeld kunt zien, kun je gemakkelijk selecteren waarvan jij een schermfoto wilt maken. Wanneer jij je  in dit scherm bevindt en op enter klikt, zal er een schermfoto gemaakt worden van het volledige  scherm. Maak je toch liever een schermopname? Kijk dan naar de onderstaande stappen.

Screencast-O-Matic - stap 3
  1. Wanneer je een schermopname wilt maken, klik je op de videocamera en kom je in het  onderstaande scherm terecht. Zoals je kunt zien, kun je ook hier het frame selecteren dat jij wilt  vastleggen. Hierbij heb je de keuze om alleen je scherm op te nemen, alleen je webcam of beiden.  Uiteraard kun je hier ook selecteren of je ook audio wilt opnemen of niet.  

Omdat dit een proefversie is kunnen hier schermopnames van maximaal 15 minuten opgenomen  worden. Wil je een langere opnametijd en meer opties zoals opnemen zonder watermerk,  publiceren, monteren en zoomfuncties? Dan is een upgrade van het account vereist.

Screencast-O-Matic - stap 4

Waarom ik Screencast-O-Matic aanraad

Ik kan je werken met de tool Screencast-O-Matic echt aanraden, omdat je met deze tool eenvoudig  en snel kunt werken en prachtige video’s voor jouw online programma kunt opmaken. Zonder hier al  te veel geld aan kwijt te zijn. Scheelt jou weer aan kosten voor het aanschaffen van een camera en microfoon!

Wil je met Screencast-O-Matic gaan werken, klik dan hier om een abonnement aan te schaffen. Je krijgt dan 20% korting.