Als online ondernemer is de kans klein dat je nog nooit van WordPress hebt gehoord. WordPress is namelijk ’s werelds meest populaire content managementsysteem. Maar liefst 43% van het internet gebruikt WordPress, van persoonlijke blogs tot de grootste nieuwssites online. De kans is dus groot dat, wanneer jij als online ondernemer een nieuwe website wilt hebben, WordPress een van de content management systemen is die je overweegt. Daarom is het voor jou belangrijk om te weten wat WordPress precies is en wat de voor- en nadelen zijn.

In dit artikel vertel ik je alles over WordPress!

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) om een website, blog of webshop mee te bouwen en beheren zonder dat je hiervoor veel technische kennis nodig hebt. Om die reden wordt WordPress ook enorm veel gebruikt voor het maken van websites. Daarnaast is WordPress open source. Dit houdt in dat iedereen de code van WordPress kan inzien, aanpassen en verspreiden. Zoals ik je eerder al vertelde gebruikt maar liefst 43% van het hele internet WordPress! WordPress is dus niet alleen de meest populaire maar ook nog eens de meest eenvoudige manier om een website, blog of webshop te creëren!

Thema’s, plugins en widgets

Wanneer je gebruik gaat maken van WordPress krijg je te maken met thema’s, plugins en widgets. Ik leg je even kort uit wat deze drie dingen precies inhouden:

Thema’s

De standaard vormgeving die WordPress biedt is weinig spectaculair. Het mooie van WordPress is dat je ook niet verplicht bent om deze te gebruiken om je doelen te behalen. Door middel van Thema’s is de opmaak van je pagina’s eenvoudig aan te passen. Mijn favoriete thema is Divi, hierover vertel ik je later meer.

Plugins

WordPress biedt duizenden gratis en betaalde plugins aan. Met deze plugins kun je allerlei functies toevoegen aan je website. Ze maken het mogelijk om je website helemaal naar jouw wens in te richten. Specifieke functies kunnen bijvoorbeeld zijn: spambeveiliging, delen op social media, interactie met lezers en formulieren.

Widgets

Widgets zijn functionaliteiten waarmee je allerlei zaken aan je pagina’s kunt toevoegen. Op die manier kun je, zonder verstand te hebben van coderen, bijvoorbeeld toch een contactformulier of slideshow toevoegen aan jouw website.

Wat is het verschil tussen WordPress gratis & betaald?

Je hebt WordPress.com en WordPress.org. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee platforms?

WordPress.com 

WordPress.com is eigenlijk niets meer dan een websitebouwer. Ze bieden verschillende abonnementsvormen waar je uit kunt kiezen. Allereerst heb je de gratis versie. Hiermee kun je echter alléén een sub domein aanmaken. Dan komt er dus altijd wordpress.com achter je sitenaam te staan, bijvoorbeeld: (www.sitenaam.wordpress.com). Omdat dit er minder professioneel uit ziet, bieden ze verschillende abonnementsvormen. De personal en premium plannen zijn niet al te duur maar dan word je wel flink gelimiteerd in je opties en je kunt ook niet zelf je plugins installeren.

Klik hier voor de huidige prijzen.

WordPress.org

WordPress.org daarentegen is gratis open source software. Dat wil zeggen dat iedereen het gratis kan gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een goed webhostingpakket. Dit is een soort online opslagruimte waarbij je al je bestanden, teksten en afbeeldingen moet opslaan voor je website. Bij WordPress.com sluit je die af bij het abonnement.

Je kunt het vergelijken met een huurhuis en een koophuis. WordPress.com is het huurhuis. Zaken als hosting en technisch onderhoud worden allemaal door WordPress.com verzorgd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het onderhoud maar je bent wel meer beperkt in wat je ermee kunt doen. Bij WordPress.org, het koophuis, heb je zelf veel meer vrijheid en flexibiliteit maar het vergt wel iets meer onderhoud.

Wat zijn de voordelen van WordPress?

Er zijn veel verschillende redenen om WordPress te gebruiken voor je website. Ik zet de 5 belangrijkste voor je op een rij:

1. Gratis & open source

Je zult dus nooit hoeven betalen om het te gebruiken. Natuurlijk zal je wel moeten betalen voor andere kosten zoals hosting en een domeinnaam, maar voor de software zelf betaal je niets.

2. Eenvoudig in gebruik

Daarom is WordPress ook zo populair. Het installeren is alleen al een kwestie van slechts 5 minuten werk.

3. Elk type website maken

Het is een enorme lijst, maar hier is een selectie van de soorten websites die je kunt maken met WordPress:

Blogs

Zakelijke websites

Portfolio’s

E-commercesites

Membershipsites

ELearning-websites

Galerijen

Persoonlijke websites voor personal branding

Vacaturesites

Zakelijke gidsen

Mediagerichte sites zoals YouTube

Veiling- en kortingssites

4. Flexibel & makkelijk uit te breiden

Door de populariteit van WordPress zijn er veel diverse (gratis en betaalde) uitbreidingen beschikbaar. Er zijn duizenden plugins beschikbaar waarmee je allerlei verschillende functionaliteiten kunt toevoegen aan je website.

5. Zoekmachinevriendelijk

WordPress genereert automatisch titel-tags en metabeschrijvingen voor jouw pagina’s. Hiermee worden zoekmachines zoals Google op de hoogte gebracht van je content, waardoor deze mogelijk hoger in de ranking wordt geplaatst.

Wat zijn de nadelen van WordPress?

Zoals elk CMS heeft WordPress niet alleen voordelen maar ook nadelen. Een mogelijk nadeel van WordPress is het onderhoud dat nodig is voor je website. Zo is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren. Naast dat open source een voordeel is, kan het ook een nadeel zijn op het gebied van onderhoud en veiligheid. Zo kan het zijn dat je plugins installeert die niet veilig zijn. Iedereen kan namelijk plugins toevoegen aan het systeem. Daarom is het belangrijk om altijd te controleren wie de maker is van een plugin voordat je hem installeert. De flexibiliteit van WordPress kan dus ook zorgen voor instabiliteit. Daarnaast kan de snelheid van je website aangetast worden door een te grote hoeveelheid plugins.
Maak van tevoren dus goede afwegingen betreft de functionaliteiten die je wilt hebben voor je website en welke plugins hiervoor beschikbaar zijn. Vind je dit te ingewikkeld? Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om het onderhoud van je website uit handen te geven. Op die manier heb je wel alle voordelen van WordPress en regelt degene die het voor je uit handen neemt dat er geen nadelen zijn.

Wat zijn de kosten van WordPress?

Kies je ervoor om alles af te nemen bij één partij? Kies dan voor WordPress.com. Dan nemen zij zaken als hosting en technisch onderhoud voor je uit handen. De actuele prijzen voor de diverse abonnementsvormen die zij aanbieden vind je hier.

Wil je meer vrijheid en flexibiliteit? En wil je zelf je hosting en onderhoud doen of uitbesteden bij een andere partij? Kies dan voor WordPress.org. Dit is volledig gratis. De kosten die je maakt zijn dan afhankelijk van waar je je website host en of je je onderhoud zelf doet of uitbesteed.

WordPress & Divi

De website waarop je op dit moment mijn artikel aan het lezen bent, is ook een WordPress website in combinatie met het premium WordPress thema Divi. Divi is een thema en een page builder in één. Met Divi kun je dus makkelijk een WordPress website bouwen, lay-outs hergebruiken, A/B testen en kiezen uit meer dan 85 thema’s.

Meer weten over Divi?

Lees ook mijn andere blog: Maak indrukwekkende en pakkende webpagina’s met Divi! >>

Denk jij er daarnaast over na om een online programma te creëren en kun jij vervolgens wel wat hulp gebruiken bij het technisch opzetten van je online academie? Denk hierbij aan het maken van de juiste koppelingen met een betaalsysteem zoals Mollie, de facturatie goed instellen, de content dripping inrichten en/of koppelingen met je autoresponder maken. Laat mij de techniek dan voor je uit handen nemen. Vul hier de vragenlijst in, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Ik help mijn klanten dagelijks met het technisch goed instellen van hun online academie, zodat zij zich kunnen blijven focussen op de inhoud van hun online programma, de marketing en verkoop.