Funnels, heb jij er al eens van gehoord? De meeste grote ondernemers zetten funnels in. Een funnel bespaart je namelijk veel tijd en het kan je omzet flink laten stijgen. Maar hoe werkt een funnel dan? En hoe zet je dit voor je eigen bedrijf in? Je leest het allemaal in dit artikel.

Een funnel is een soort trechter of route die je uitstippelt voor potentiële klanten met als doel dat ze uiteindelijk klant bij je worden. Een funnel is heel waardevol want je bouwt een sterke klantrelatie met je doelgroep op. Het start op het moment dat de potentiële klant met jouw bedrijf in aanraking komt. Vaak bestaat de eerste stap uit iets gratis weggeven, bijvoorbeeld een e-book, PDF, checklist of het geven van een gratis webinar. Op die manier kan je potentiële klant ‘proeven’ van jouw expertise, met als doel dat ze meer vertrouwen in je gaan krijgen en uiteindelijk een aankoop bij je gaan doen.

Pas om het moment dat zij vertrouwen in je hebben en je al voldoende goed kennen, start je met het verkopen en dus het aanbieden van jouw product/dienst. Op die manier is de kans op verkopen ook een stuk groter, dan wanneer je jouw product/dienst direct aan een onbekende aanbiedt.

Een funnel bestaat dus altijd uit meerdere lagen:

1) Het eerste contactmoment: Om mensen kennis te laten maken met jouw bedrijf. Vaak geef je eerst iets gratis weg. Denk hierbij aan een gratis e-book, webinar, checklist, PDF, werkboek, strategiecall, een 3-delige videoserie, meditatiesessies of 1-op-1 coaching. Er is hierin veel mogelijk. Kijk even wat het beste past bij jouw bedrijf. En nog belangrijker: of het aansluit op hetgeen dat je uiteindelijk wilt gaan verkopen. Wil je bijvoorbeeld een online programma ter waarde van €2000,- verkopen? Dan kan ik je aanraden om een gratis webinar over hetzelfde onderwerp te organiseren, waarbij mensen je direct leren kennen. Wil je iemand intensief 1-op-1 gaan coachen? Dan kan het helpen om eerst één uur 1-op-1 coaching gratis cadeau weg te geven, zodat ze je leren kennen. Dit kun je dan tevens meteen als intakegesprek zien.

2) Het aanbieden van een laagdrempelig product: Om eventueel je advertentiekosten terug te verdienen en om mensen op een laagdrempelige manier al kennis met je te laten maken. Vaak wordt voor een laagdrempelig product zo’n €11, €17 of €47 euro gevraagd. Zo’n laagdrempelig product wordt ook wel een low-end product genoemd. Het moet echt om een no-brainer investering gaan en qua onderwerp aansluiten op je gratis weggever. Dit product / deze dienst kun je op de bedankt pagina zetten en krijgt men te zien zodra ze je gratis weggever hebben aangevraagd. Op die manier kun je mogelijk een groot deel van je advertentiekosten terugverdienen, mocht je met je gratis weggever willen gaan adverteren (wat ik je overigens sterk kan aanraden).

3) De e-mail funnel: Heeft een potentiële klant je gratis weggever aangevraagd? Dan start de e-mail funnel waarin je gaat werken aan het vertrouwen, jezelf nog meer als expert gaat positioneren, veel waarde gaat weggeven en waar je uiteindelijk je aanbod gaat doen.

De voordelen van een e-mail funnel

Het hebben van een e-mail funnel kent vele voordelen:

  • Een e-mail funnel is ook wel een automatisering die je eenmalig opzet.
  • Het scheelt je uiteindelijk veel tijd. Je hoeft niet elke keer handmatige e-mails te versturen zodra iemand bijvoorbeeld je gratis weggever heeft aangevraagd.
  • Het zorgt voor meer vertrouwen in jouw bedrijf en expertise.
  • Door met regelmaat je e-mailsoftware automatisch e-mails te laten versturen, blijf je top-of-mind bij de doelgroep.
  • Kans op meer verkopen en dus meer omzet.

Hoe zet je een e-mail funnel in?

Maar hoe werkt zo’n e-mail funnel dan precies? Je zult eerst moeten zaaien voordat je kan oogsten. Om aan e-mailadressen te komen van jouw potentiële klanten is het dus aan te raden om eerst gratis kennis in bijvoorbeeld de vorm van een e-book, webinar of werkboek weg te geven. De gratis weggever zet je op je website en hiermee kun je vervolgens gaan adverteren op bijvoorbeeld social media om jouw doelgroep te bereiken.

Aangezien je meerdere contactmomenten nodig hebt voordat een potentiële klant uiteindelijk klant bij je zal worden, kan een e-mail funnel ongeveer als volgt worden opgebouwd:

1. Het sturen van de gratis weggever (na aanvragen weggever)
2. Kennismaking mail: je stelt jezelf kort voor
3. Je biedt je low-end product
4. Waarde mail 1: geef meer gratis kennis weg, laat zien dat jij de expert bent
5. Waarde mail 2: Deel bijvoorbeeld een interessante blog, podcast of tips via de mail
6. Waarde mail 3: Deel bijvoorbeeld een interessante blog, podcast of tips via de mail
7. Waarde mail 4: Deel bijvoorbeeld een interessante blog, podcast of tips via de mail
8. Je aanbod doen
9. Recensies sturen om twijfels weg te nemen
10. Zorgen voor urgentie (aanbod is nog maar 1 dag geldig)
11. Eventueel: een telefonische afspraak laten inplannen

Het is aan te raden om niet te kort achter elkaar een e-mail te versturen, maar ook zeker niet te lang te wachten met het versturen van een nieuwe e-mail. Elke 2 á 3 dagen een mail sturen is hierbij een prima uitgangspunt. En daarbij geldt: deel écht waardevolle content, en ga niet mailen om het ‘mailen’.

Maar hoe zet je dan zo’n e-mail funnel op?

Zelf werk ik met de e-mailsoftware Active Campaign waarin echt super veel mogelijk is. Je kunt hier volledige automatiseringen in opmaken, wachtstappen toevoegen, kopers van je e-mail funnel uitsluiten (je wilt immers niet je aanbod blijven herhalen aan de mensen die het al hebben gekocht), en nog veel méér!

Ik heb voor jou een gratis proefaccount van Active Campaign kunnen regelen bij een Nederlandse partner van Active Campaign, namelijk MailTribe van Rachelle Blok. Dan kun je het systeem eens 14 dagen lang gratis uitproberen, zonder dat je gelijk ergens aan een abonnement vast zit. Je kunt hier een proefaccount aanvragen  >>

Waarom ik het kan aanraden om met een funnel te werken

Ik kan het je echt aanraden om een funnel uit te werken en op te zetten. Het scheelt je veel tijd, omdat je niet meer alle e-mails handmatig hoeft te versturen. Ook zorgt het voor meer vertrouwen in jouw bedrijf en kun jij je omzet er flink mee vergroten!

Ga jij na het lezen van dit artikel aan de slag met e-mail funnels en kun je wel wat hulp gebruiken bij het technisch goed instellen van bijvoorbeeld ActiveCampaign en het koppelen van de e-mail funnel met jouw website? Stuur mij gerust een mail: kim@kimminten.nl