Affiliate marketing, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een markt die enorm aan het groeien is. Maar wanneer je er inhoudelijk over gaat praten merk je dat mensen vaak toch niet helemaal helder hebben wat het nu precies inhoudt. Daarom is het voor jou als ondernemer goed om precies te weten wat affiliate marketing is, waarom het voor jou als ondernemer interessant is om met affiliates te werken en hoe het werkt.

In dit artikel vertel ik je alles over affiliate marketing!

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een affiliate (iemand die een website, blog of social media profiel met veel bezoekers heeft) de producten van een adverteerder promoot via een hyperlink. Dit is bijvoorbeeld een link in een blog die je naar een webshop stuurt waar je direct het desbetreffende product kunt kopen waar die blog over gaat. De affiliate (ook wel publisher genoemd) krijgt hier vervolgens voor betaald, ook wel commissie genoemd, wanneer hij of zij betalende klanten aanlevert bij een bedrijf.

Maar hoe werkt het dan?

Wanneer je wilt adverteren via affiliate marketing dan werk je als adverteerder samen met een affiliate en een netwerk dat faciliteert. Dit netwerk registreert bezoekers die doorklikken, transacties die plaatsvinden en regelt vervolgens de factuur en uitbetaling.

Bekende affiliate netwerken in Nederland zijn:

Awin

Daisycon

TradeTracker

Maar er zijn ook bedrijven die direct een affiliate programma aanbieden zonder tussenkomst van een netwerk. Dan hebben we het over grotere bedrijven zoals Bol.com, Amazon, Coolblue en Wehkamp. Hier kun je je vaak in enkele minuten aanmelden voor hun programma. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je je bij Coolblue kan aanmelden, ze bieden tot 8% commissie over de verkopen die via affiliates worden gedaan.

Affiliate marketing Coolblue
Bron: https://www.coolblue.nl/c/affiliate.html

Waarom is het interessant voor jou als ondernemer om met affiliates te werken?

Een goede reden voor een ondernemer om met affiliates te werken is om meer zichtbaarheid te creëren en meer omzet te behalen. Door affiliate marketing in te zetten betaal je als adverteerder alléén commissie wanneer er daadwerkelijk een lead of verkoop plaatsvindt. Daarnaast werkt het positief voor je branding en is het een ideale manier om heel gericht nieuwe doelgroepen aan te spreken, zonder dat het direct veel geld kost als de conversie tegenvalt.

Waarom is het interessant voor jou als ondernemer om zelf affiliate te zijn?

Als affiliate bied je bepaalde producten of diensten aan via jouw website, blog of social media profiel. De affiliate krijgt betaald op basis van leads of verkopen (soms ook op basis van kliks). Als affiliate dien je er dus voor te zorgen dat er veel bezoekers op de website van de adverteerder komen die daadwerkelijk zorgen voor een lead, verkoop of klik. Door strategisch te linken en veel verkeer te genereren naar de productpagina van de adverteerder kun je een mooie omzet behalen. Als je veel sales genereert vanuit al bestaande blogs of artikelen dan kost het je (zoals je op veel websites leest) inderdaad weinig tot geen moeite om geld te verdienen.

Welke commissiemodellen zijn er bij affiliate marketing?

Er zijn bij affiliate marketing veel diverse commissiemodellen. De meest bekende hiervan is het ‘pay-per-sale model’. Dit betekent dat je als affiliate alleen commissie krijgt als het product dat je aanbeveelt, ook daadwerkelijk wordt verkocht. Maar naast het pay-per-sale model zijn er nog tal van andere modellen waarmee je als affiliate commissie kunt verdienen. De belangrijkste commissiemodellen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

Pay-per-click (PPC)

Bij dit model ontvangt de affiliate al commissie wanneer iemand op de affiliate link klikt. Het voordeel hiervan is dat een klik veel sneller is gedaan dan een aankoop. Echter krijg je hier in de meeste gevallen wel weinig commissie over.

Pay-per-lead (PPL)

Bij dit model krijgt de affiliate commissie wanneer een erkende lead of klantcontact wordt aangemaakt. Dit is bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier. Zo kan de adverteerder achteraf contact opnemen met deze lead.

Pay-per-sale (PPS) – (de bekendste)

Zoals ik eerder al vertelde is pay-per-sale het bekendste model in affiliate marketing. Bij dit model wordt er alleen commissie betaald wanneer er daadwerkelijk een aankoop wordt gedaan die via de affiliate link komt.

Pay-per-view (PPV)

Bij dit model krijgt de affiliate commissie voor het laten zien van banners of advertenties. Het bijzondere van dit model is dat er niet direct actie hoeft plaats te vinden door klanten of geïnteresseerden. Commissie wordt hier betaald per 1000 views. Deze vorm van affiliate is vooral interessant voor affiliates die actief zijn op YouTube.

Lifetime vergoeding

En last but not least hebben we de lifetime vergoeding. Dit model is anders dan alle andere modellen omdat je hier niet alleen een eenmalige commissie krijgt, maar zolang de geworven klanten de dienst gebruiken. Voor affiliates is dit commissiemodel een zeer winstgevende vorm van beloning, omdat je hiermee een vast inkomen kunt plannen.

Op welke manier kun je zelf de affiliate linkjes verspreiden?

Er zijn tal van manieren waarop je affiliate links kunt verspreiden. Je hoeft namelijk niet per se een eigen website te hebben of actief te zijn op social media kanalen. Dat is dan ook een van de grootste voordelen van affiliate marketing. Iedereen kan het doen, met of zonder ervaring! De enige voorwaarde is dat de bezoekers die jouw content zien, op de affiliate link kunnen klikken.

Dit kan door middel van:

Een website of blog

Een affiliate website/niche website

Een nieuwsbrief

Rechtstreekse berichten

Social media posts

Een vliegende start maken?

Denk jij er daarnaast over na om een online programma te creëren en kun jij vervolgens wel wat hulp gebruiken bij het technisch opzetten van je online academie? Denk hierbij aan het maken van de juiste koppelingen met een betaalsysteem zoals Mollie, de facturatie goed instellen, de content dripping inrichten en/of koppelingen met je autoresponder maken. Laat mij de techniek dan voor je uit handen nemen. Vul hier de vragenlijst in, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Ik help mijn klanten dagelijks met het technisch goed instellen van hun online academie, zodat zij zich kunnen blijven focussen op de inhoud van hun online programma, de marketing en verkoop.

Wil jij meer weten over het Become Financially Free™ Membership?

Het membership is hét platform waarin jij leert om financiële vrijheid te creëren middels een online bedrijf en passief inkomen.

Rowena helpt vrouwen bij het groeien van hun (online) bedrijf en ook met passief inkomen. Want ook al draaide Rowena hoge omzetten, zij was continu klanten aan het bedienen en haar dagen stonden vol met calls en deadlines.