Wil jij zelf een online programma gaan maken en ben je opzoek naar een systeem waarmee je jouw eigen website met ingebouwde leeromgeving kunt bouwen? Dan is het uiteraard goed om eerst onderzoek te doen en je te laten informeren over de mogelijkheden. Hoe maak je nou zo’n online leeromgeving? Welke WordPress plugin heb je daarvoor nodig? Ik kan me voorstellen dat het lastig is om te bepalen welk systeem of welke plugin het meest geschikt is voor jouw online programma. Om je te helpen bij je keuze, vertel ik je graag over een van mijn favoriete systemen: LearnDash.

LearnDash behoort op dit moment tot de populairste en beste LMS (Learning Management Systems). Het systeem is erg makkelijk in gebruik en je kunt zoveel online programma’s maken als je zelf wilt. Daarnaast kun je echt alles bijhouden! Meer weten?

In dit artikel vertel ik je alles over LearnDash!

LearnDash is een plugin waarmee jij zelf een online programma of training kunt maken op jouw WordPress website. Met LearnDash transformeer je jouw WordPress website binnen no-time in een krachtig LMS (Learning Management Systeem). Binnen enkele minuten kun je online programma’s maken en verkopen, de voortgang van gebruikers volgen, certificaten afleveren, punten en badges toekennen en nog veel meer!

Voor wie is LearnDash?

LearnDash is voor iedereen die graag online trainingen of programma’s wil aanbieden. Zo zijn er grote bedrijven en universiteiten die gebruik maken van LearnDash, maar er zijn ook heel veel kleinere bedrijven en ondernemers die gebruik maken van LearnDash. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Coaches die graag meerwaarde willen bieden aan hun klanten door middel van een online training;
  • Kleine bedrijven die hun medewerkers graag extra kennis willen bieden aan de hand van online programma’s;
  • Koks die graag online kookcursussen willen aanbieden;
  • Muziekdocenten die naast hun fysieke lessen ook online oefeningen en opdrachten willen meegeven.
popluar-courses-learndash

Welke voordelen heeft LearnDash?

Overzichtelijk

Zowel de voor- als achterkant van de website bewerken is super eenvoudig en overzichtelijk. Je kunt namelijk gemakkelijk je online programma bouwen door modules aan te maken en daar met je WordPress editor een video, tekst of afbeelding plaatsen. Daarnaast heeft de voorkant een focusmode waardoor leden geheel afleidingsvrij het online programma of de training kunnen volgen. 

Onbeperkt aantal programma’s/trainingen

Er zit geen limiet aan het aantal programma’s/trainingen dat je kunt bouwen met LearnDash. Weer een zorg minder dus! 

Regelmatig nieuwe updates

LearnDash is continu aan het verbeteren waardoor er op regelmatige basis updates en nieuwe functionaliteiten bijkomen.

Flexibel

Wanneer je begint met LearnDash, zal je zien dat je in eerste instantie voorzien wordt van een standaard samenstelling. Dit is makkelijk in gebruik, maar dit kun je ook volledig aanpassen naar een door jou gewenste structuur. 

Beschikbaar in het Nederlands 

LearnDash is geheel beschikbaar in het Nederlands. Er zijn veel verschillende taalopties waar je uit kunt kiezen. Voor deze blog ga ik ervanuit dat het benoemen van Nederlands en Engels de meest relevante talen zijn.

Toegang tot je leeromgeving

LearnDash biedt de mogelijkheid om leden op verschillende manieren te laten betalen, zoals: 

  • Eenmalige kosten 
  • Inschrijving
  • Lidmaatschap
  • Zelf aanpasbare pakketten

Betalingen

LearnDash is volledig compatible met WooCommerce. WooCommerce biedt leden de mogelijkheid om af te rekenen en een account te creëren. Ook kun je met de tussenkomst van een PSP (Payment Service Provider) zoals Mollie of Ayden, veel betalingskosten besparen in vergelijking met wanneer je dit rechtstreeks met je bank regelt. Daarnaast kun je de betaling ook regelen via Plug&Pay met een tussenkomst van Mollie. Via Zapier kun je alles aan elkaar koppelen waardoor je geen interne webshop hoeft te creëren en waardoor je leeromgeving dus volledig onafhankelijk is.

Inzicht en interactie met leden

Naast het opzetten van je online programma, is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe de leden het doen binnen jouw zelfgemaakte online programma. Hiervoor zijn heel veel mogelijkheden. Voortgang en andere zaken van leden kun je nauwkeurig in de gaten houden. Leden kunnen bijhouden tot welke online programma’s ze toegang hebben, welke ze al gevolgd hebben, wat de voortgang is van deze programma’s en welke certificaten zij kunnen behalen. 

Automatiseringen

Een hele handige functie van LearnDash is dat je bepaalde zaken kunt automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld e-mailnotificaties automatiseren waardoor er automatisch een notificatie wordt verzonden per e-mail bij bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van nieuwe programma’s/trainingen, het naderen van een vervaldatum of het melden van langdurige afwezigheid van een gebruiker. Er zijn maar liefst 13 verschillende triggers om LearnDash geautomatiseerd e-mails te laten sturen naar je gebruikers.

Welke nadelen heeft LearnDash?

Elk programma heeft nadelen, zo ook LearnDash. Het zijn er weliswaar niet veel maar een van de nadelen is dat LearnDash geen proefperiode biedt. Wel bieden ze 30 dagen niet goed geld terug garantie. Daarnaast kan een van de grootste voordelen, ook wel eens een nadeel zijn, namelijk: de uitgebreide lijst aan mogelijkheden. Het is maar net afhankelijk van waar jij naar opzoek bent. Bij het bouwen van je online programma word je voortdurend blootgesteld aan deze uitgebreide mogelijkheden, wanneer je enkel opzoek bent naar een bepaalde mogelijkheid, kan dit nogal overweldigend overkomen en even wennen zijn in het begin.

Pakketten en tarieven

Op dit moment biedt LearnDash drie verschillende pakketten aan waarmee je toegang krijgt tot precies dezelfde functionaliteiten. Je betaalt bij LearnDash namelijk voor het aantal licenties dat je nodig hebt. Zo is het basispakket goed voor één domein, het plus pakket goed voor 10 domeinen en het pro pakket goed voor 25 domeinen. Zo biedt LearnDash passende pakketten voor iedere gebruiker.

packages - learndash

Starten met LearnDash?

Klaar om te beginnen? Klik hier en begin vandaag nog met het maken van jouw online programma! 30 dagen risicovrij!

Waarom ik LearnDash aanraad

Ik kan je zeker aanraden om met LearnDash te werken. LearnDash is misschien wel het beste LMS systeem wat je kunt gebruiken. Het biedt alle nodige functionaliteiten en je kunt er zoveel programma’s/trainingen mee maken als je wilt. Daarnaast kun je als beheerder alles inzien en biedt LearnDash ook nog eens geweldige klantenservice. Kortom, met LearnDash transformeer je jouw WordPress website binnen no-time in een krachtig Learning Management Systeem.

Denk jij er daarnaast over na om een online programma te creëren en kun jij vervolgens wel wat hulp gebruiken bij het technisch opzetten van je online academie? Denk hierbij aan het maken van de juiste koppelingen met een betaalsysteem zoals Mollie, de facturatie goed instellen, de content dripping inrichten en/of koppelingen met je autoresponder maken. Laat mij de techniek dan voor je uit handen nemen. Vul hier de vragenlijst in, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Ik help mijn klanten dagelijks met het technisch goed instellen van hun online academie, zodat zij zich kunnen blijven focussen op de inhoud van hun online programma, de marketing en verkoop.