Zoom wint steeds meer aan populariteit. Ook voor jou als coach, trainer of online marketeer heeft de tool vele voordelen in petto. Ben je benieuwd wat deze voordelen zoal zijn? In deze blog vertel ik je wat je allemaal met de tool Zoom kunt, hoe deze tool precies werkt en waarom Zoom ideaal is wanneer jij een online training wilt gaan aanbieden.

Via Zoom Meetings kun je face-to-face vergaderen met collega’s, partners of (potentiële) klanten. Net alsof je met elkaar aan tafel zit, maar dan via het internet. Het enige wat je nodig hebt is een PC met webcam en een goede microfoon. Eenmaal in een meeting is er nog veel meer mogelijk dan alleen met elkaar praten. Zo kun je chatten, geluid opnemen en jouw scherm delen. Ideaal!

Vele voordelen, ook voor jouw online programma

Wist je dat je met Zoom best wat tijd bespaart? Vaak reis je naar een locatie, maar met deze tool is dit niet meer nodig. Je start waar en wanneer je maar wilt een meeting op. Of dit nu thuis op de bank is, of in dat leuke café om de hoek. Bied je online programma’s aan als coach, trainer of online marketeer? Dan kan het aanbieden of verkopen van 1-op-1 coaching of groepscoaching via Zoom een waardevolle toevoeging aan jouw online training zijn.

Hoe werkt Zoom Meetings [stap voor stap uitleg]?

Je vraagt je wellicht af hoe Zoom Meetings werkt. Daarom heb ik om je op weg te helpen een handig stappenplan opgesteld die jij alleen maar hoeft te doorlopen. Bekijk bovenstaande video of volg onderstaande stappen.

1. Ga naar www.zoom.us en klik op ‘sign up for free’ (als je nog geen account hebt) en anders op ‘sign in’

2. Vul de gegevens in om je account aan te maken of in te loggen.

3. Vervolgens krijg je onderstaand overzicht te zien (ik heb hierbij even mijn gegevens afgeschermd). Bij het stukje ‘personal meeting ID’ vind je een URL die je kunt delen om mensen uit te nodigen voor jouw meeting.

Zoom-personal-meeting-id

4. Kopieer de URL die bij ‘personal meeting ID’ staat en plak hem in je browser. Vervolgens opent zich onderstaand venster. Je kunt er dan voor kiezen om te Zoom te downloaden, maar je kunt ook kiezen voor ‘launch meeting’ > ‘join form your browser’.

Zoom-downloaden

5. Daarna krijg je onderstaand scherm te zien. Wil je dat de mensen je kunnen horen en zien? Klik dan even op ‘join audio by Computer’ en klik op ‘start video’ om je camera in te schakelen.

Zoom-start-scherm

6. Als je op ‘manage participants’ klikt, dan kun je de mensen ‘goedkeuren’ om deel te nemen aan je meeting.

7. Via het groene knopje ‘share screen’ kun je jouw scherm delen wanneer je bijvoorbeeld ergens uitleg over wilt geven. Je krijgt dan onderstaand beeld te zien, zodat je vervolgens kunt kiezen wat je precies wilt delen.

Zoom-share-your-screen

8. Ook kun je anderen hun scherm laten delen. Stel je wilt bijvoorbeeld met iemand meekijken en diegene advies geven. Hoe je dit doet? Klik op het pijltje naast de groene knop ‘share screen’ > vervolgens klik je op ‘advanced sharing options’ > ‘who can share’ > ‘all participants’.

Zoom-share-screen

9. Via de ‘chat’ functie kun je mensen ook vragen laten stellen en/of documenten laten delen. Belangrijk hierbij is dat je als host van de meeting even op klikt op ‘chat’ > ‘drie puntjes’ > en dan bepaalt hoe je mensen wilt laten chatten. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat niemand kan chatten, alleen jij kan chatten, dat iedereen openbaar met elkaar kan chatten, of dat iedereen kan chatten maar dat alleen jij dit krijg te zien.

Zoom-chat

10. Wil je alleen de spreker in beeld zien? Druk op ‘speakerview’. Wil je meerdere personen in kleine schermen tegelijk zien? Klik dan op ‘gallery’.

11. Wil je de meeting beëindigen? Klik dan op ‘leave meeting’.

BELANGRIJK: Zoom Meetings is gratis, maar met de gratis variant is het niet mogelijk om aan meer dan 2 deelnemers langer dan 40 minuten groepscoaching aan te bieden. Hiervoor dien je het ‘Basic’ pakket te upgraden. Ben je dus van plan om een online programma te verkopen en wil je groepscoaching gaan aanbieden? Kies dan minimaal voor het ‘Pro’ pakket (€13,99 per maand). Je hebt met het ‘Pro’ pakket ook de mogelijkheid om je meetings op te nemen. Dit kan waardevol zijn. De deelnemers kunnen de meeting dan nog op een later moment bekijken.

Zoom-pricing

Kortom: Zoom Meetings is een laagdrempelige en tijdbesparende manier om 1-op-1 gesprekken of groepscoaching aan te bieden. Je hoeft niet meer te reizen en alle bestanden die je met deelnemers wilt delen, kun je direct laten zien. Je wint tijd en kunt ervoor kiezen om meerdere gesprekken op een dag in te plannen via de tool. Ook is het echt waardevol om 1-op-1 coaching en groepscoaching aan te bieden aan de deelnemers van je online programma. Kies dan zeker voor de ‘Pro’ variant om meetings van langer dan 40 minuten aan meer dan 2 deelnemers te kunnen geven en deze ook te kunnen opnemen. Ik kan je Zoom Meetings dus van harte aanraden. Helemaal wanneer jij van plan bent om een online programma met 1-op-1 en/of groepscoaching te gaan aanbieden!

P.S. Ben jij al met jouw online programma live, of kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het technisch goed instellen en koppelen van jouw online academie? Zoals het koppelen van Mollie met jouw academie, het instellen van het syteem/plug-ins, het instellen van de facturering en het koppelen van je e-mailsysteem met je online programma, zodat men bijvoorbeeld iedere week een mail ontvangt? Dan help ik je graag! Stuur mij gerust een mail: kim@kimminten.nl