Eerder heb ik een artikel geschreven over waarom jij je website wilt bouwen met WordPress. In dit artikel ga ik verder in op de diverse gebruikersrollen en rechten die je hebt binnen WordPress. Want stel dat het schrijven van blogs niet jouw ding is of je hebt hier simpelweg geen tijd voor omdat je je wilt focussen op andere onderdelen binnen jouw bedrijf. Dan kan ik me voorstellen dat je dit wilt uitbesteden. Maar voordat je iemand direct vanuit WordPress laat werken is het handig om te weten welke rechten er horen bij welke gebruikersrollen.
In dit artikel vertel ik je alles over de diverse gebruikersrollen en rechten binnen WordPress!
Inhoudsopgave
Welke 5 verschillende gebruikersrollen zijn er in WordPress?
Wanneer je een WordPress website hebt, wordt dit geleverd met een gebruikerssysteem welke de rol van elke gebruiker omschrijft. Het gaat hierbij om de volgende 5 gebruikersrollen. Ik leg je per gebruiker precies uit wat voor type gebruiker welke rechten heeft en wat je daar wel en niet mee kunt.
Beheerder (Administrator)
De beheerders rol is voor site-eigenaren en geeft je volledige controle over de WordPress website. Een beheerder kan andere beheerders verwijderen, rollen aanpassen, nieuwe berichten toevoegen, bewerken en verwijderen en zowel plugins als thema’s installeren. Bedenk je van tevoren dus goed aan wie je deze rol geeft.
Redacteur (Editor)
De redacteur heeft controle over de content van je website. Hij of zij kan zelf berichten en pagina’s maken, bewerken en publiceren. Ook kan de redacteur berichten en pagina’s bewerken die anderen geschreven hebben. Redacteurs hebben geen toegang tot je site-instellingen, plugins of thema’s.
Auteur (Author)
De auteur kan zelf berichten schrijven, bewerken en publiceren. In tegenstelling tot de rol van redacteur kan de auteur niet de berichten van anderen aanpassen en/of pagina’s aanmaken. Een auteur kan dus alleen zijn of haar eigen berichten aanpassen en verwijderen. Ze beheren geen instellingen, plugins of thema’s.
Schrijver (Contributor)
Een schrijver kan alleen berichten maken en dus niet publiceren. Dit moet een beheerder of redacteur voor ze doen. De rol van schrijver is bijvoorbeeld ideaal voor gastartikelen. Een groot nadeel van deze rol is dat je zelf geen bestanden kunt uploaden. Dit houdt in dat iemand met deze rol géén afbeeldingen kan toevoegen aan zijn of haar eigen artikel.
Abonnee (Subscriber)
Met de rol van abonnee is iemand lid van je website. Met deze rol kun je in principe niet meer dan een ‘normale’ gast. Het voordeel van deze rol is dat een abonnee reacties kan achterlaten zonder dat diegene iedere keer opnieuw zijn of haar gegevens in moet vullen.
Samenvatting van de gebruikersrollen:
-
- Beheerders hebben volledige toegang tot de WordPress website;
- Redacteuren kunnen alle berichten op de website beheren en publiceren;
- Auteurs kunnen publiceren, eigen berichten beheren en bestanden uploaden;
- Schrijvers kunnen eigen berichten beheren maar niet publiceren en geen bestanden uploaden;
- Abonnees kunnen alleen reacties lezen, geven en nieuwsbrieven ontvangen, maar ze kunnen geen normale siteberichten schrijven;
- Klanten zijn geregistreerde personen die iets besteld hebben op de website, zij kunnen alleen hun profiel en bestelde producten zien.
Hoe maak je een nieuwe gebruiker aan?
Om een nieuwe gebruiker aan te maken in WordPress ga je naar de navigatiebalk aan de linker kant en klik je op Gebruikers. Klik vervolgens op Nieuwe toevoegen.
Vervolgens kom je op een nieuwe pagina terecht waarop je de persoonlijke gegevens van de nieuwe gebruiker invult. De enige 3 verplichte velden zijn: gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord. Je kunt hier ook instellen dat, wanneer je de gegevens van de nieuwe gebruiker opslaat, diegene automatisch een bericht ontvangt met zijn of haar inloggegevens.
Let op! Zorg ervoor dat je altijd op de knop Nieuwe gebruiker toevoegen klikt om de wijzigingen definitief te maken.
Hoe maak je een tijdelijke gebruiker aan?
Het kan natuurlijk zijn dat je een keer iemand tijdelijk toegang wilt geven tot jouw website zoals een ontwikkelaar voor ondersteuning of een redacteur voor een snelle controle van artikelen of blogs. Maar hoe doe je dat?
WordPress heeft hier een ideaal systeem voor! Je kunt namelijk tijdelijke gebruikers aanmaken met automatisch verlopende login. Met behulp van de Temporary Login Without Password plugin kun je een zelf verliezend account voor iemand aanmaken. Er wordt dan een speciale link gegenereerd waarmee diegene zonder gebruikersnaam en wachtwoord toegang heeft tot jouw WordPress website. Je bepaalt zelf wanneer de login vervalt.
Om een tijdelijke gebruiker aan te maken in WordPress ga je naar de navigatiebalk aan de linker kant en klik je op Gebruikers. Klik vervolgens op Temporary logins en daarna op Create new. Dan volgt er een formulier om in te vullen. Dit spreekt voor zich. Let wel goed op welke rechten je de tijdelijke gebruiker geeft. De logins zijn aan te maken voor minimaal 1 uur en maximaal 1 maand.
De voordelen van een tijdelijke login nog even op een rijtje:
Onbeperkt tijdelijke aanmeldingen maken
Tijdelijke logins aanmaken met elke rol
Voor inloggen is alleen een link nodig en dus geen gebruikersnaam en wachtwoord
Accountvervaldatum instellen. Na deze datum kan de tijdelijke gebruiker dus niet meer inloggen
Verschillende verval opties zoals een dag, een week, een maand, en nog veel meer. Stel ook een aangepaste datum in
Stuur de gebruiker door naar een specifieke pagina na het inloggen
Stel een taal in voor een tijdelijke gebruiker
Inzicht in laatst ingelogde tijd van een tijdelijke gebruiker
Inzicht in hoe vaak een tijdelijke gebruiker toegang heeft gehad tot uw website
Hoe pas je de gebruikersrollen aan?
Wil je een bestaande WordPress gebruikersrol wijzigen? Installeer en activeer dan eerst de Capability Manager plugin. Na de installatie en activering ga je naar Role Capabilities in het dashboard. Hier selecteer je in de rechter kolom (zie onderstaande afbeelding) de gebruikersrol die je wilt bewerken. Klik vervolgens op Change en de mogelijkheden van de gebruikersrol verschijnen aan de linkerkant.
Het enige wat je hier vervolgens hoeft te doen is de door jou gewenste vinkjes weghalen en/of toevoegen. Zodra je klaar bent, scroll je naar beneden en klik je op de knop Wijzigingen opslaan.
Hoe creëer je je eigen aangepaste gebruikersrol in WordPress?
In WordPress kun je ook je eigen aangepaste gebruikersrollen aanmaken met behulp van dezelfde Capability Manager plugin. Hiervoor ga je naar Capabilities en klik je op Create New Role in de rechter kolom.
Waarvoor zou dit interessant kunnen zijn? Nou, zo kun je bijvoorbeeld iemand inschakelen om commentaar te modereren. In dat geval wil je misschien iemand een gebruikersrol geven waarmee je alleen opmerkingen kan modereren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de nieuwe gebruikersrol aanmaken en de optie moderatiereactie selecteren.
Kan jouw WordPress website wel een upgrade gebruiken?
Lees dan eens mijn artikel over DIVI: Maak indrukwekkende en pakkende webpagina’s met Divi! >>
Denk jij er daarnaast over na om een online programma te creëren en kun jij vervolgens wel wat hulp gebruiken bij het technisch opzetten van je online academie? Denk hierbij aan het maken van de juiste koppelingen met een betaalsysteem zoals Mollie, de facturatie goed instellen, de content dripping inrichten en/of koppelingen met je autoresponder maken. Laat mij de techniek dan voor je uit handen nemen. Vul hier de vragenlijst in, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Ik help mijn klanten dagelijks met het technisch goed instellen van hun online academie, zodat zij zich kunnen blijven focussen op de inhoud van hun online programma, de marketing en verkoop.
Ook interessant
Dit is wat je moet weten over ActiveCampaign en MailBlue
Wanneer je als ondernemer wilt beginnen met e-mailmarketing en op zoek bent naar geschikte e-mailmarketing software is de kans groot dat onder andere ActiveCampaign en MailBlue voorbij komen. Maar wat is nu het verschil tussen ActiveCampaign en MailBlue? Dit is een...
0 reacties