Heb jij er als online ondernemer weleens bij stil gestaan hoe belangrijk je website eigenlijk is voor jouw onderneming? En wat er gebeurt als je website eruit ligt? Kan jouw onderneming dan door draaien? En wist je dat websites gemiddeld 40 keer per dag worden aangevallen door hackers ongeacht de grootte en het aantal bezoekers van de website?

Dit doen ze om via de gehackte website spam te versturen en belangrijke informatie/klantgegevens te stelen. Wanneer dit je overkomt kan dit enorme gevolgen hebben voor jou als ondernemer. Daarom is het van belang om te weten hoe belangrijk het is om de updates en beveiliging van je online academie en je website goed op orde te hebben. En natuurlijk om te weten wat je moet doen om dit te voorkomen. In dit artikel vertel ik je er alles over!

Open source software

Iedereen heeft de mogelijkheid om de WordPress codes te bestuderen, testen, bugs te rapporteren en verbeteringen voor te stellen. WordPress wordt wereldwijd ondersteund door een actieve groep ontwikkelaars die non-stop bezig is om het systeem verder te perfectioneren. Dit resulteert in updates voor het verbeteren van de beveiliging van je website, voor het oplossen van fouten (bugs), voor het toevoegen en verbeteren van functionaliteiten en voor de snelheid van je website.

Plugins

Naast de basissoftware waar het systeem op gebouwd is, maakt WordPress ook gebruik van plugins. Je kunt binnen WordPress kiezen uit duizenden soorten plugins die worden aangeboden door derden. Plugins bieden je de mogelijkheid om extra functionaliteiten aan jouw website toe te voegen. Het gevaar is wel dat wanneer je meerdere plugins gebruikt, dit soms wat problemen kan opleveren omdat ze bijvoorbeeld niet geüpdated worden. Ook zijn lang niet alle plugins kwalitatief goed. Dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen.

Thema’s

Een derde onderdeel binnen WordPress zijn de thema’s. De thema’s bepalen hoe de website eruitziet. Net als bij de plugins worden er enorm veel thema’s aangeboden. Wanneer er gesproken wordt over updates in WordPress moet je je bedenken dat dit zowel geldt voor de software, de plugins als de thema’s. Deze drie componenten vormen samen één geheel. Plugins of thema’s die niet tijdig worden geüpdatet in WordPress, kunnen voor problemen zorgen. In het ergste geval kan dat er zelfs toe leiden dat je hele website crasht.

Updates-website-belangrijk

Waarom WordPress updaten?

Volgens de website WPBeginner, is maar liefst 83% van de gehackte WordPress websites niet bijgewerkt naar de laatste versie. Hieronder lees je drie verschillende redenen waarom het zo belangrijk is om je WordPress regelmatig te updaten.

Verbeteren van de beveiliging

De belangrijkste reden waarom je je WordPress-website moet updaten is om de beveiliging van je website te verbeteren. Door updates van de WordPress basisbestanden, plugins en thema’s te installeren wordt de beveiliging van je website vaak flink verbeterd. Ontwikkelaars passen zwakke onderdelen aan zodat deze beter beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Dus wil je het risico verminderen dat je website wordt gehackt? Niet twijfelen, maar updaten!

Wanneer je het hebt over de veiligheid van WordPress, dan is een van de belangrijkste dingen: het periodiek installeren van updates. Hackers bekijken release notes van populaire software. Zodra ze een zwakke plek in de software hebben gevonden, gaan ze hiermee aan de slag. Daarom is het belangrijk om een update zo snel mogelijk te installeren zodra deze beschikbaar is. Zo verminder je de tijd dat je website kwetsbaar is.

Het oplossen van fouten (bugs)

Tijdens het ontwikkelen van software ontkom je niet aan het feit dat er fouten in het programma glippen. De actieve community rondom WordPress is hier scherp op en meldt deze fouten aan de ontwikkelaars. Bij updates worden veel fouten opgelost die in voorgaande versies van WordPress zijn geconstateerd.

Het toevoegen en verbeteren van functionaliteiten

Veel functionaliteiten worden in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd. Zo is het beheer van media in de laatste versies van WordPress een stuk beter geworden.

Snelheid

Ontwikkelaars zijn non-stop opzoek naar manieren op WordPress sneller te maken. Snelheid is een belangrijke SEO factor. Wanneer jij je WordPress website update naar de laatste versie betekent dit dat jouw website niet achter blijft in zoekmachines zoals Google.

Updates-en-beveiliging

Hoe update je WordPress?

WordPress probeert het zo makkelijk mogelijk te maken om je WordPress-website te updaten. Wanneer je inlogt op het admin-gedeelte van je website, dan zie je regelmatig meldingen verschijnen dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Bekijk je niet zo vaak het admin-gedeelte van je website? Maak het jezelf dan gemakkelijk en stel een e-mailnotificatie in.

Voordat je de software van je website wilt updaten, dien je de volgende stappen te ondernemen:

  1. Lees de release notes van de update
  2. Test, indien mogelijk, de update op een lokale website. Zo kun je van tevoren controleren of de update bepaalde onderdelen van je website kapot maakt, voordat je hem live installeert.
  3. Maak een back-up van je volledige website, dus zowel van de bestanden als de database.
  4. Installeer de updates van WordPress. Check je lijst met plugins en gooi de plugins weg die je niet meer gebruikt. Controleer ook de updates van de plugins en installeer deze.
  5. Bekijk en test je website. Zoom in op de zaken die in de release notes van WordPress en de plugins staan en check of ze nog naar behoren werken.

Zelf niet bezig zijn met de techniek van je website?

Er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken bij het updaten van je WordPress website. Heb je onvoldoende kennis en wil je niet het risico lopen dat je je website onherstelbaar beschadigd? Laat je WordPress- website dan updaten door een professional.

Graag help ik je bij het updaten en beveiligen van jouw website en/of online academie! Hiervoor bied ik twee verschillende onderhoudsabonnementen. Bekijk hier welke onderhoudsabonnementen dit zijn, wat de prijzen zijn en wat ik precies voor je kan betekenen!