Canva is een ontzettend fijne tool voor ondernemers die zelf aan de slag willen gaan met het ontwerpen van e-books, werkboeken, social media posts, presentaties en nog veel meer. Toch wordt er vaak niet optimaal gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die het nog makkelijker maken. Daarom deel ik 7 Canva Hacks die het voor jou nog makkelijker maken om professionele beelden en documenten te maken in Canva. 

Heb je nog geen Canva account? Maak hier een Canva Account aan*.

 

Heb jij iets in Canva gemaakt of bijvoorbeeld een Canva Template gebruikt, maar wil je toch graag andere kleuren gebruiken? Verspil geen tijd meer aan alle kleuren handmatig één voor één aanpassen. Vooral bij meerdere afbeeldingen of bijvoorbeeld een e-book of werkboek is dit een tijdrovend klusje. 

Klik op de kleur die jij wilt veranderen en kies een nieuwe kleur. Daarna klik je onderaan in het scherm op ‘change all’. In het hele document wordt die ene kleur nu de kleur die jij gekozen hebt.

Extra tip: wanneer je een lettertype wilt veranderen, dan doe je dit op dezelfde manier. 

 

Kleuren aanpassen met de Canva Hack

Canva Hack 2: vergrendelen

Wil jij dat een bepaald element altijd op dezelfde plek staat in een template? Of wil je graag één of meerdere ontwerpen vergrendelen zodat er geen aanpassingen gedaan kunnen worden? 

1. Selecteer de afbeelding of het element dat je wilt vergrendelen. In het voorbeeld hieronder heb ik bijvoorbeeld op mijn logo geklikt. 

2. Daarna klik je op de 3 puntjes.

3. Vervolgens klik je op ‘lock’ of ‘vergrendelen’. Je kunt het volledige element vergrendelen, maar stel dat je daar later nog de kleur van wilt veranderen, dan kies je voor ‘lock position only’. Op die manier blijft het element wel op die plek staan, maar kun je nog wel aanpassingen doen aan de vormgeving. 

Wil je een volledige pagina in Canva vergrendelen? Dan klik je op het slotje rechtsboven de pagina. 

Canva Hack: Elementen vergrendelen

Canva Hack 3: achtergrond verwijderen 

Wil jij een foto gebruiken voor één van jouw ontwerpen, maar is de achtergrond storend? Of wil je de foto laten opgaan in het ontwerp? Dan kun je met één klik op de knop de achtergrond verwijderen*. Volg hiervoor de volgende stappen: 

1. Klik op een foto die je wilt gebruiken in jouw Canva ontwerp. 
2. Klik daarna op ‘Edit Photo’. 
3. Daarna kies je voor ‘BG Remover’.  

* Dit is een Canva Pro functie. 

Achtergrond verwijderen in Canva

Canva Hack 4: klikbare linkjes toevoegen 

Soms is het handig om een klikbare link in je ontwerp te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een  call to action button in een gratis e-book naar een kennismakingsgesprek. Of een extra cadeautje in een werkboek waarbij je doorlinkt naar een audio. 

1. Selecteer de tekst of de button waarvan je wilt dat hij doorlinkt 
2. Klik op de drie puntjes 
3. Klik daarna op ‘Link’ en voeg de link toe

 Wil je direct een link toevoegen met een sneltoest? Selecteer dan de tekst of button en klik op CTRL + K. 

link klikbaar maken in canva

Canva Hack 5: kleurenpalet kiezen

Nog niet helemaal overtuigd van jouw huisstijl en de kleuren die je wilt gebruiken? Canva heeft een aantal opties om tot een mooi kleurenpalet te komen voor jouw bedrijf. 

Color Palette Generator 
Upload een foto en er komt dankzij de Color Palette Generator vanzelf een kleurenpalet uitrollen die perfect bij de foto past. 

Color Palettes
Kies één van de vele kleurenpaletten die je direct te zien krijgt of zoek op een bepaalde kleur, thema of zoekterm. Perfect om inspiratie op te doen en eventueel te kiezen voor één van de kleurenpaletten die Canva voorstelt. 

Color Wheel
Heb je een hoofdkleur gekozen? Het Color Wheel helpt jou om kleuren uit te zoeken die hier perfect bij passen. Je kunt ook kiezen om een kleur te laten zien die in contrast staat met jouw hoofdkleur. Dit kan een perfecte kleur zijn voor bijvoorbeeld de knoppen op jouw website, maar ook voor de buttons in bijv. werkboeken en e-books. Als iets opvalt, dan klikken mensen er namelijk op. 

Betekenis van kleuren
Wil je zeker weten dat kleuren passen bij wat jij wilt uitstralen met jouw bedrijf? Hier vind je de betekenis van diverse kleuren en welke emoties er door die kleuren worden opgeroepen. 

Canva Hack 6: mock-ups

Gebruik jij een template waarbij een foto van jou, de voorkant van jouw e-book/werkboek of iets anders op een laptop of boekcover komt te staan? 

1. Maak een ontwerp aan in Canva en voeg alvast één foto toe die je wilt gebruiken voor de mock-up. 
2. Vervolgens klik je op ‘foto bewerken’ en dan kies je bij ‘Apps’ voor Mockups. 
3. Daarna klik je op ‘open’. 
4. Kies uit één van de vele mogelijkheden en klik diegene aan die jij graag wilt gebruiken. 
5. Sleep de afbeelding naar de mock-up en voilà. Hij past precies in het beeld. 

Canva Hack 7: gebruik de filter 

De filter bij Canva wordt vaak te weinig gebruikt. Terwijl je hier een paar handige dingen mee kan doen. 

Toon alleen gratis elementen in Canva

Zonder Canva Pro account heb je beperkt toegang tot elementen. Ben je klaar met eindeloos scrollen door Pro elementen? Klik dan op het filter icoontje en bij prijs klik je op ‘free’. 

Zoek afbeeldingen in jouw huisstijlkleuren

Stel je zoekt foto’s voor jouw (online) zichtbaarheid waar jij niet zelf op staat, maar waarvan je wel wilt dat ze bij jouw huisstijl passen. Klik dan op het filter icoontje. Vervolgens kies je voor bijvoorbeeld de hoofdkleur van jouw huisstijl en krijg je diverse suggesties te zien. Dit kan i.c.m. een zoekwoord zijn of zonder. 

filter gebruiken van canva

Wil jij niet urenlang in Canva zoeken naar templates die jou aanspreken? Ik heb diverse Canva Templates die bestaan uit meerdere opties waardoor er altijd iets tussenzit wat jou aanspreekt. Bekijk hier de Canva Templates.

 

 

 

* Dit is een affiliate link.